Barion Pixel

8 kérdés, amely segít kiválasztani számodra a legjobb webdesignert

legjobb-webdesignert

A legjobb webdesignert kiválasztani ijesztő lehet – olyan sok nagyszerű van (plusz a nem annyira jók, akiket el kell kerülni!)

Az a tény, hogy jelentős összeget fektetsz be, némi nyomást gyakorol a döntési folyamatra, amikor megpróbálod kiválasztani a legjobb webdesignert számodra és kisvállalkozásod számára.
Egy egyszerű módja annak, hogy biztosabb legyél abban, hogy nagyszerű webdesignert választasz, ha sok kérdést teszel fel – de ha egy weboldalon először jársz, lehet, hogy nem tudod, hol kezdd … ne keress tovább….

Íme egy 8 kérdésből álló lista, amely segít megtalálni a számodra és vállalkozásod számára legjobb webdesignert.

#1 Mit tartalmaznak a webdesign csomagjaid?

A webdesignerek különböző csomagokat kínálnak, és a különböző platformok és webdesign- és fejlesztési megközelítések miatt nagyon fontos megkérdezni, hogy mi van benne, és mi nincs. Néhány dolog, amire érdemes rákérdezni:

 • Tárhelyszolgáltatási díjak
 • Platform díjak
 • Webdesign díjak
 • Webfejlesztés díjai
 • A weboldal oldalainak száma
 • Funkcionalitás típusa
 • Webes domain díjak
 • Weboldal bővítmény díjak
 • Brandépítés
 • Kulcsszókutatás
 • Szövegírás vagy tartalomfejlesztés
 • SEO beállítása
 • Jogi beállítások – cookie banner, cookie szabályzat, adatvédelmi szabályzat és általános szerződési feltételek

A webdesigner csomagja nem feltétlenül tartalmazza mindezeket a dolgokat (és néhány szolgáltatás nagyon speciális, így általában nem egy webdesigner végzi, vagy nem tekinthető egy webdesign csomag részének), de ezek mindegyike hozzájárul a weboldal létrehozásához. Ezt szem előtt tartva, ha ezek nem szerepelnek a webdesign csomagban, akkor ezeket máshonnan kell beszerezned, vagy magadnak kell elkészítened, ezért érdemes ezt előre tudni.

Az egyszerű árazás csak az egyik ok, amiért szeretem a WordPress-t. Nagyon sokféle weboldal típusra, szolgáltatásra lehet alkalmazni, és a bővítmények tárháza szinte végtelen.

#2 Milyen weboldal platformokat használsz?

Egyes webdesignerek kizárólag egy platformot használnak, mások pedig többféle platformot. Annak megértése, hogy a webdesigner milyen platformot használ és miért, nagyon fontos kérdés, hogy kiderüljön, ő-e a legjobb webdesigner számodra. Beszéld meg vele, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak az általa használt platform(ok)nak, és milyen (ha vannak egyáltalán) korlátozásokkal járhat a weboldalad igényei szempontjából. Lásd ezt a két legnagyobb versenyző összehasonlítását – Squarespace vs. WordPress.

Egy jó webdesigner őszinte képet fog adni arról, hogy az általa használt platform mennyire felel meg weboldalad céljainak. Ha az általuk választott platform nem megfelelő, kérd meg, hogy ajánljon egy remek kollégát – sok webdesigner rendelkezik megbízható kollégák közösségével, és aki igazán jó, az támogatni fog téged, még akkor is, ha nem ő a megfelelő személy erre a feladatra!

#3 Milyen adatokat kell megadnom ahhoz, hogy elkészíthesd a weboldalamat?

Az előkészítés – általában a tartalom, például a fényképek, a szöveg (a weboldalon szereplő szövegek), a branding (például színek és betűtípusok) és a jogi dokumentumok összegyűjtése – minden weboldal projekt nagy részét képezi. Ügyfeleim mindig azt mondják, hogy a vártnál hosszabb időbe telik, amíg ezt sikerül megvalósítani – még nagyszerű támogatás és útmutatás mellett is.

Feltétlenül kérdezd meg a webdesigneredet, hogy mit, milyen formátumban és milyen határidőre kell biztosítanod.

A legjobb webdesignerek képesek lesznek ezt világosan és átláthatóan elmagyarázni. Ezután gondold át, hogy kell e valamit előkészítened, hogy készen állj – például ügyvédet kell megbíznod a szerződési feltételek elkészítéséhez, vagy fotózást kell szervezned, hogy kiváló fotók álljanak rendelkezésre a weboldaladhoz. Attól függően, hogy szerinted mennyi időt vesznek igénybe ezek a dolgok, alaposan gondold át, hogy mikor foglalod le a webdesign időpontját, hogy elegendő időt hagyj magadnak arra, hogy mindent összeszedj.

#4 Hogyan kezeled a weboldal szerkesztését és módosítását?

A szerkesztések, visszajelzések vagy módosítások minden weboldal tervezési folyamatnak kulcsfontosságú részét képezik. A webdesignerek mind másképp kezelik ezeket. Egyesek korlátlan számú módosítást végeznek egy meghatározott időn belül (én így dolgozom), mások pedig meghatározott számú módosítást. Ha tisztában vagy vele, hogyan kezelik ezt a folyamatot, és milyen módon tudsz visszajelzést adni, akkor felkészültebb leszel, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a folyamat e fontos szakaszából, és kiválaszd az általad kedvelt módszereknek legjobban megfelelő webdesignert.

Nézd meg a legjobb tippjeimet, hogyan adj egyértelmű visszajelzést a weboldalterveződnek – imádni fognak érte!

#5 Kié a szerzői jog?

És a többi felhasználási és szerződési feltétel, amire talán még nem gondoltál…

A webdesignerrel kötött szerződés feltételeinek megértése szuper fontos. Például egyes arculattervezők inkább használati, mint tulajdonjogot adnak a branding csomagjaikhoz. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek használhatják, de nem módosíthatják vagy szerkeszthetik a logójukat.

Néhány webdesigner olyan záradékot ír elő, amely szerint az ügyfelek egy bizonyos ideig (például 1 évig) nem szerkeszthetik a weboldal designját. Ellenőrizd, hogy tisztában vagy-e az általad elfogadott feltételekkel, és hogy megfelelnek-e neked. Minden felmerülő kérdésedet tedd fel, mielőtt aláírnád a pontozott vonalat!

#6 Hogyan néz ki a weboldal átadási folyamatod?

A weboldal átadása és elindítása egy igazán fontos szakasz, és fontos tudni, hogy mi tartozik ide, és hogyan fog működni.

 • A webdesigner végig fog vezetni a weboldalon?
 • Kapsz majd útmutatókat, hogy hogyan kell csinálni a feladatokat?
 • A webdesigner biztosít-e támogatást az indításhoz?
 • A webdesigner csatlakoztatja a domainedet, vagy elküldi a webhelytérképedet a Google-nak? Csatlakoztatja a Google Analytics-et, és megmutatja, hogyan kell használni az általa gyűjtött adatokat?

Ezeket a hasznos kérdéseket érdemes feltenned, hogy tisztában legyél azzal, hogyan fog zajlani a folyamatnak ez a része, hogy az igényeidnek és preferenciáidnak legmegfelelőbb webdesignert választhasd ki. Ahogy az 1. kérdésnél is mondtam, nem szükséges, hogy a webdesigner mindezeket a dolgokat megtegye – de a szerződés aláírása előtt tisztában kell lenned ezzel, hogy a tiéd mit vállal.

#7 Milyen indulást követő támogatás van? Mi történik, ha a jövőben változtatásokra van szüksem a weboldalán?

Ismétlem, hogy a weboldal elindítása utáni támogatás hogyan működik, az webdesignerek között nagyon eltérő lehet – néha van egy meghatározott “utógondozási” időszak, máskor óradíj, néhány webdesigner felkészít a készségekkel és a tudással, hogy magad kezeld a dolgokat, és néhányan kínálnak egy weboldal karbantartási programot az alapvető frissítésekre és változtatásokra.

Mint a legtöbb dologban, itt is igaz – ami az egyik vállalkozásnak megfelelő, az nem biztos, hogy a másiknak is az, de egy dolog, amivel kapcsolatban nagyon óvatosnak kell lenni, az az, hogy ne kerülj olyan helyzetbe, hogy egy kis változtatás a weboldaladon a jövőben egy vagyonba kerüljön neked. Ezért arra kérlek, mindenáron kerüld el, hogy ilyen helyzetbe kerülj, és kérdezd meg a webterveződet, hogyan működik a weboldal elindítása utáni támogatás és karbantartás.

Én pont ezért az átadáskor egy oktatást is biztosítok, amely felkészíti és képessé teszi az ügyfeleket arra, hogy a jövőben maguk végezzék el a változtatásokat – ez elengedhetetlen a gyorsan fejlődő vállalkozások számára!

#8 Végezd el a kutatást, valamint közvetlen kérdéseket tegyél fel a webdesignerednek

A webdesignernek feltett kérdések kulcsfontosságúak, de csak egy részét képezik a döntéshozatali folyamatnak. Ne felejtsd el megnézni a webdesigner kiválasztásáról szóló útmutatómat is, hogy biztosan figyelembe vedd a többi fontos döntési tényezőt is.

Itt van tehát a 8 legfontosabb kérdés, amelyet fel kell tenned a potenciális webdesignernek. Nos, 7 plusz egy top-tipp, de ki számolja!


Van más kérdésed is, amit szeretnél feltenni? Írd meg nekem – és sok szerencsét – a számodra és vállalkozásod számára legjobb webdesigner kiválasztása fontos és izgalmas döntés!

mockup1

ingyenes

kezdőoldal tervező

Azon gondolkodsz, hogy mit és hova írj a weboldaladra? Ingyenes exkluzív hozzáférést kapsz a Kezdőlap Tartalomtervező ebookomhoz!

Az a tartalomtervező, amelyet minden általam épített weboldal megtervezéséhez használok. Töltsd ki az üres helyeket, hogy a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben meg tudd írni a weboldalad kezdőlapjának szövegét.

Görgess fel↑