Barion Pixel

Weboldalkészítő alkalmazás vagy webdesigner alkalmazása? Melyik a legjobb Neked?

webdesigner-vagy-weboldalkészítő-alkalmazás_1

Webdesigner alkalmazása nem olcsó. Egy weboldaltervező céggel való munka költsége több százezer forintnál kezdődhet, és onnan határ a csillagos ég. Felmerül benned a kérdés, miért fizetnél ekkora összeget egy új weboldalért, amikor ingyen is készíthetsz pl. a Wix, Webnode, Shopify segítségével? Hasonlítsuk össze a webdesignert és a weboldalkészítő alkalmazást.

Webdesigner vagy weboldalkészítő?

Igazság szerint, egy webdesignerrel vagy dizájnercéggel való közös munka nem mindenkinek való.

Ha újonnan induló vállalkozásod van és még kevés a bevételed, akkor egy megfizethető weboldal készítő alkalmazást érdemes használnod.
Ha azonban kis- vagy közepes méretű vállalkozásod van, akkor egy „ingyenes” weboldalkészítő használata sokkal több pénzbe kerülhet neked – a sok elvesztegetett munkaórába, amit akár a vállalkozásod fejlesztésére is fordíthatnál.

Ebben a bejegyzésben körül járjunk ezt a témát, kinek melyik a jobb: webdesigner vagy weboldalépítő? Kinek jobb, ha szakembert alkalmaz, és ennek konkrét előnyei és hátrányai.

Mi az a weboldalkészítő alkalmazás?

Tehát az első kérdés, hogy mi is az a weboldalkészítő?

Röviden olyan eszköz, amely helyettesíti a tervezési és kódolási ismereteket. Ahelyett, hogy ismernéd a Photoshop-pal való tervezés alapjait, választhatsz egy előre elkészített sablonterv közül. Ahelyett, hogy ismernéd a CSS-t, a HTML-t és más kódolási nyelveket, elegendő a weboldalkészítő előre beállított funkcióira és kódjára támaszkodnod.
Ez lehetővé teszi bárki számára, hogy gyorsan és olcsón elkészítsen egy olyan weboldalt, ami annyira nem is ronda, sőt néha nagyon is jól mutat.

Mit csinál egy webdesigner és az miben különbözik a weboldalkészítő alkalmazástól?

Mit kapsz, amikor webdesignert bízol meg weboldalad elkészítésével?
A rövid válasz attól függ, kivel szerződsz. De feltételezzük azt, hogy olyannal szerződsz, aki ért a munkájához és jól dolgozik.

Először is, egy jó webdesigner megérti az elképzeléseidet és megvalósítja azokat. Megalkotja, kézzel foghatóvá teszi a terveidet.
Ha nagyon jó szakember, akkor azáltal, hogy tudja mivel foglalkozol, megismeri a célközönségedet, az ügyfeleidet, és a weboldaladat úgy alakítja ki, tervezi meg, hogy az a későbbiekben megkönnyítse a konverziókat, és így növelje az eladásaidat.

A jó webdesigner abban is segíthet, hogy weboldaladnak egyedi és érdekes dizájnja legyen, amely megkülönböztet a versenytársaidtól. Manapság nagyon sok weboldal hasonlóan néz ki, és egy egyedi tervezésű weboldal segíthet abban, hogy vállalkozásodat észrevegyék a tömegben.

Ez hasonló lehet ahhoz, hogy az esküvőd napját tervezed, és képeket akarsz majd készíteni a nagy nap megörökítésére. Az egyik lehetőség, ha egy barátodat kéred fel a fotózásra. A másik, hogy megbízol egy profi fotóst, hogy művészi és gyönyörű fotókat készítsen. Na, a profi fotós egyenértékű egy webdesignerrel esetünkben.

weboldalkészítő

Webdesigner vs. weboldalkészítő – kinek érdemes weboldalkészítőt használnia?

Mindenkinek webdesignerrel kellene szerződnie? Nem igazán. Valójában sokak számára ez egy rossz lépés. Ha vállalkozásod az alábbi kategóriák valamelyikébe tartozik, akkor valószínűleg egy weboldalkészítő is elegendő a számodra:

Hobbi

Ha a hobbidat, szenvedélyedet meg szeretnéd osztani másokkal, akkor nem kell webdesignert alkalmaznod.

Blogger

Hacsak nem rendelkezel egy régóta folyamatosan bővülő bloggal, amelynek stabil közönsége van, elsőre nem kell profin megtervezned a weboldaladat. Később bármikor fejlesztheted a designt, és költöztetheted az összes korábbi bejegyzést.

Új vállalkozás

Ha új vállalkozásod van, eleinte valószínűleg elegendő egy weboldalkészítő. Még be kell mutatnod az ötletedet, és jobb, ha megnézed, hogy mennyire van piaca. Miután már stabil ügyfélkörrel rendelkezel, és bevételed is van, akkor léphetsz tovább egy saját arculatra kialakított design felé.

Egyéni vállalkozó

Kevés bevétellel rendelkező egyéni vállalkozóként valószínűleg egy megfizethető weboldalkészítővel jársz a legjobban.

Mi alapján döntsd el?

Amikor arról van szó, hogy webdesignert vagy weboldalkészítőt alkalmazz, gondold át, mennyire térül meg az összeg, amit a weboldal készítésére költesz. Ha egy webdesigner alkalmazása nem hozza vissza a költségedet, akkor inkább a weboldalkészítőt válaszd.

Kinek jobb webdesignerrel szerződnie?

Ha olyan weboldalkészítők, mint a Wix vagy Webnode ilyen megfizethetőek, miért ne használhatná mindenki őket? Ha egy webdesigner által tervezett weboldal több mint 150 000 forintba kerül, és egy weboldalkészítő havonta kb. 4 200 forintba kerül, akkor több mint 100 000 forintot megtakarítunk a weboldalkészítő használatával?
Nem igazán.

Nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül egy webdesigner által készített weboldal. Hanem az, hogy mennyibe fog kerülni neked és a vállalkozásodnak, ha nincsen egy profin megtervezett és felépített weboldalad.
Tehát, ha olyan vállalkozásod van, amely évente több millió forintot termel, és segítségre van szükséged egy profin felépített weboldal elkészítésében, akkor sokkal jobb, ha szakembert alkalmazol.

A világ legnagyobb befektetőjeként elismert Warren Buffett szerint a befektetés legfontosabb szempontja az alternatív költség.

Alternatív költségek jelentik azokat a potenciális előnyöket, amelyeket az egyén, a befektető vagy a vállalkozás elmulaszt, amikor egyik alternatívát választja a másik helyett.

Tegyük fel például, hogy egy építőipari vállalkozásod van, és átlagos bevételed milliós nagyságrendű. Az „A” forgatókönyv szerint „ingyenes” weboldalkészítőt használsz, és semmit sem fizetsz a weboldalért. A „B” forgatókönyv szerint egy tervező cégnek 1 000 000 forintot fizetsz egy professzionálisan megtervezett weboldalért. Melyikkel nyersz többet?

Az „A” forgatókönyvnél számolni kell az alkalmazottad rejtett költségével, amelyet a weboldal elkészítése jelent. Ha egy fizetett alkalmazottnak 100 órára volt szüksége az oldal összeállításához, és az alkalmazott 2000 Ft / óra fizetést kap, akkor az idejét be kell számolni a költségbe.
A „B” forgatókönyv szerint, ha a vállalkozásod elveszti egy több millió forintos szerződését is, amelyet egyébként egy profibb megjelenésű weboldallal megnyerhetett volna, akkor ezt a költséget is figyelembe kell venni.

Ennek fényében nézzük meg azt, hogy kinek ajánlatos webdesignerrel szerződni:

Cégek átlagosan több tíz milliós bevétellel

Nehéz meghatározni azt az átlagos bevételt, amelynél már érdemes webdesignert alkalmazni, de azt bátran kijelenthetjük, hogy több tíz millió fölött nem elvesztegetett pénz a webdesigner díja.

Versenyképes iparágban működő vállalkozás

Helyi vállalkozásod van, melynek ügyfelei legfőképpen online keresésekből adódnak? Számodra komoly hátránya van annak, ha nincsen egy profin megtervezett weboldalad. Sőt, önmagában a SEO előnyei megérik a költségeket.

Egyéni vállalkozó évi átlagos több milliós bevétellel

Ha tanácsadó, ingatlanos szakember, ügyvéd, könyvelő vagy bármely más, egyéni szolgáltatásokat kínáló üzleti vállalkozás tulajdonosa vagy, akkor valószínűleg jobban jársz, ha egy profin megtervezett weboldalad van, mintha az egy weboldal építővel összerakott volna.

Előnyök és hátrányok – Webdesigner vs. weboldalkészítő

Most, hogy már tudjuk, kiknek érdemes weboldal készítőt használnia, nézzük meg annak előnyeit és hátrányait.

Előnyök

Megfizethető

A legfőbb előnye természetesen az ára. Kevés költségből lehet weboldalad.

Gyors

Az új weboldalad akár egy napon belül készen van weboldalkészítő használatával. Ha tervező céggel szerződünk, általában 4-6 hét alatt készül el.

Megfelelő design

A legtöbb weboldalkészítő elfogadható kinézetű sablonokat kínál. Ahhoz, hogy jól működjenek, pontosan a sablon mintájára kell elkészíteni a weboldalt. Bármiféle eltérés a sablontól bajokat okozhat.

Hátrányok

Nem profi tervezés

Míg sok sablon jól néz ki, közülük csak kevés az, ami igazán jó. Nem lesz igazán célközönségre, marketingre, konverziókra optimalizálva.

Általános

Manapság nagyon sokan választják az „ingyenes” weboldalkészítőket, és emiatt rengeteg ember használja ugyanazokat a sablonokat és mintákat. A legtöbb weboldalkészítő sablon hasonlít egymásra, így elvész az egyediség, különlegesség érzete.

Úgy néz ki, mint egy sablon

A legtöbb esetben meg lehet állapítani egy weboldalról, ha sablont használ. Valami van az összképben, amitől sablon érzete lesz. És ha ezt a látogatók is kiszúrják, az nem biztos, hogy a legjobb a vállalkozásod számára.

Gyenge SEO

A legtöbb weboldalkészítő szörnyű keresőoptimalizálással rendelkezik. Ezzel szemben egy jó tervezőcég rengeteg előnnyel jár a megfelelő kulcsszókutatás és a weboldal optimalizálás terén. Ezért ebben az esetben a webdesigner nyer a weboldalkészítővel szemben.

Keretek közé szorít

Noha úgy tűnik, ezeknek a weboldalkészítőknek a back-end felülete egyszerűen használható, sokszor mégsem az. Frusztráló lehet meghatározott keretek között dolgozni, miközben megpróbálod megvalósítani az elképzeléseidet.

Időigényes

Mennyit ér neked az időd? Még inkább, ha vannak alkalmazottjaid, és ők foglalkoznak a weboldal készítésével, akkor mennyit ér az alkalmazottjaid ideje? Mivel foglalkozhatnál az alatt az idő alatt a vállalkozásoddal kapcsolatban? Mindezt érdemes figyelembe venni a weboldal valódi költségének mérlegelésekor.

Előnyök és hátrányok – Webdesigner vs. weboldalkészítő

Még mindig nem tudod, hogy érdemes e webdesignerrel szerződni? Az alábbiakban bemutatom ennek is az előnyeit, hátrányait:

Előnyök

Profi design

Amikor webdesignert alkalmazol, akkor egy szakembert alkalmazol. Olyat, akinek az a munkája, hogy értsen a legjobb design kialakításához, a betűtípusokhoz, a színekhez, a harmóniához és egyensúlyhoz. Tudja, hogyan alakítsa ki a felhasználói felületet, az információk felépítését és azt is, hogy a design hogyan befolyásolja a látogatók áramlását.

Egyedi design

Emlékszel a Mátrix Újratöltve című filmre? Abban van az a rész, amikor Smiths ügynök klónozni kezdte saját magát, és a mátrixot elárasztotta a Smiths ügynök-tenger? Nos, hasonló a helyzet a weboldalkészítőkkel kapcsolatban is. Minden weboldal kezd egyformának tűnni, mert mindegyik ugyanazt a sablont használja. Viszont ha webdesignerrel dolgozol, lehetőséged van egyedi, eredeti weboldal tulajdonosának lenni.

Konverzióra optimalizált

A legtöbb sablon nincs optimalizálva a látogatók konverzióira. Valójában nem is lehetnek, mert sokféle felhasználótípusnak próbálnak megfelelni, ezért nem lehet specifikusan a vállalkozásodhoz igazítani. Webdesigner alkalmazásakor weboldaladat már úgy tervezik, hogy az a legtöbb konverziót és legtöbb eladást hozza.

SEO optimalizált

Egy jó webdesignernek vagy tervezőcégnek ismernie kell a keresőoptimalizálást, és értenie kell a kulcsszókutatáshoz, így könnyen megtalálja azokat a kulcsszavakat, amelyek a rangsoroláshoz szükségesek. A legtöbb weboldalkészítő program minimális SEO eszközökkel rendelkezik.

Folyamatos támogatás

Voltál már élő beszélgetésben a technikai support-tal, aki azt magyarázta, hogyan kell frissítened a DNS-t, de te azt sem tudod, mi a fene az a DNS? 🙂 Nem túl szórakoztató… Ha szakembert veszel fel, akkor ezek a problémák eltűnnek számodra. Felhívod és végre egy olyan emberrel beszélsz, aki mellett nem érzed magad lassú felfogásúnak, csak mert nem érted a szakzsargont.

Időt takarítasz meg

Bármit megér az időd? Amikor webdesignert bízol meg, akkor tulajdonképpen visszavásárlod az életed, vagy legalábbis sok órádat azzal, hogy fizetsz egy szakembernek, aki elvégzi a munkát helyetted, így nem kell órákat töltened azzal, hogy vered a fejed a falba, mert nem érted vagy olyan új készséget tanulj, aminek semmi köze az eredeti szakmádhoz.

Hátrányok

Sokat kell fizetni előre

Az egyik fő kihívás a professzionális tervezőcégek alkalmazásánál az, hogy sokba kerülnek. Ha szűkös a pénztárca, ez különösen problémát jelenthet.

Több időt vesz igénybe az elkészítése

Az egyedi tervezésű weboldal elkészítése időbe telik. Önmagában a fejlesztési idő 2-3 hétig tarthat, ezért várhatóan körülbelül hat hétbe telik, amíg egy egyedileg megtervezett weboldalt működésbe hozunk. Weboldalkészítő alkalmazásával azonnali sikerélményed van, hamarabb elkészíthető.

Változó minőség

Webdesignernek manapság bárki könnyen nevezheti magát. Sokféle tanfolyam van, némelyeket hamar el is lehet végezni. Emiatt a minőség eléggé változó. Két dolog alapján tudsz megítélni egy webdesignert: a portfóliója és a visszajelzések alapján. Ha ezek közül egyik sem tetszik igazán, keress tovább.

Az árak széles skálán mozognak

Mennyibe kerül egy weboldal? Ez egy nagyon jó kérdés. Keress fel 5 webdesignert vagy tervezőcéget és öt különböző árajánlatot kapsz.

Összegzés

Tehát térjünk vissza a kérdésre, hogy webdesigner vagy weboldalkészítő? Melyik a Neked megfelelő? A lényeg, hogy a legtöbb weboldal kereskedelmi céllal készül. Weboldalad célja, hogy pénzt keress.

Ha kicsi a büdzsé, akkor a leginkább megfizethető opciót válaszd, és ne költs feleslegesen webdesignerre.

Ha viszont van rá kereted, és úgy érzed, hogy potenciális ügyfeleket veszítesz el azáltal, hogy nincs egyedileg megtervezett weboldalad, akkor a legjobb, ha szakembert alkalmazol.


Ha a bejegyzés elolvasása után úgy érzed, hogy a legjobb lenne, ha egyedi weboldalad lenne és ezért webdesignerrel dolgoznál, keress bátran! Te megálmodod, én létrehozom Neked!

Készítsük el a weboldalad! →

mockup1

ingyenes

kezdőoldal tervező

Azon gondolkodsz, hogy mit és hova írj a weboldaladra? Ingyenes exkluzív hozzáférést kapsz a Kezdőlap Tartalomtervező ebookomhoz!

Az a tartalomtervező, amelyet minden általam épített weboldal megtervezéséhez használok. Töltsd ki az üres helyeket, hogy a lehető leggyorsabban és legegyszerűbben meg tudd írni a weboldalad kezdőlapjának szövegét.

Görgess fel↑